Служебният кабинет създаде официално Център за спешна медицинска помощ по въздух.

...
Служебният кабинет създаде официално Център за спешна медицинска помощ по въздух.
Коментари Харесай

Служебният кабинет създаде Центъра за спешна медицинска помощ по въздух

Служебният кабинет сътвори официално Център за незабавна здравна помощ по въздух. Министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев заяви на брифинг в сряда, че основаната с държавно разпореждане структура се явява координационно звено към така наречен система HEMS.

Припомняме, че постановлението за основаването на Центъра бе качено за публично разискване още в средата на април. 

По думите на министъра от 15 май в структурата ще бъде назначен личен състав от към 60 души. Кой ще я оглави обаче, към този момент не е ясно. Меджидиев съобщи, че към този момент има „ избрани лица, които да го оглавят “. Работна група би трябвало да вземе решението за това. 

Тази седмица здравното ведомство ще започва и публични поръчки за площадки за кацане на хеликоптери в лечебни заведения в страната.

На Центъра ще бъдат подчинени и пет оперативни бази в страната. в София и Пловдив базите ще са на летищата в двата града. Във Варна ще е в УМБАЛ „ Света Марина “, в Долна митрополия – висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “, а в Ямбол – МБАЛ „ Свети Панталеймон “.

Във въпросните бази ще бъдат назначени медици, които сега минават прегледи, а от понеделник се чака да стартира и образованието им. По думите на министъра става въпрос за 106 индивида, само че след прегледите ще стане ясно какъв брой от тях ще бъдат позволени до образованията. Меджидиев успокои, че те ще са задоволителни, с цел да покрият всички оперативни бази.

Министърът съобщи, че е упълномощил на „ Информационно обслужване “ да построи програмен продукт за непрекъсната връзка сред телефон 112, центровете за незабавна здравна помощ в страната, лечебните заведения, структурите на Министерство на вътрешните работи и МО, както и Държавния авиационен оператор.

До юли пък се чака да приключи процедурата за лизинг на 2 медицински хеликоптера. С тях ще се оказва незабавна здравна помощ по въздух до идването на закупените машини от италианската компания Leonardo S.p.a. Първият би трябвало да дойде в България до края на годината.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР